SOCKERBEROENDE?!?!

Publicerat: 2010-02-23 / 13:40:32

Idag har programmet handlat mycket om socker.
Vi illustrerade genom att ha 17 kilo smågodis på golvet - det är så mycket godis en medelsvensk äter varje år.
Skrämmande!! (usch så gott det luktar.... men jag åt inget!)



Beroendespecialisten Bitten Jonsson och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin berättade om sina sockerberoenden och om hur hjärnan fungerar och reagerar när den får socker.



Bitten chattade dessutom med våra tittare. Intressanta frågor och bra svar. Läs gärna:
http://www.tv4.se/1.1523721/2010/02/23/nar_jag_slutade_med_socker_forsvann_min_migran

Här får ni läsa ur vår researcher Anna Maxes förintervju med Bitten. Tycker det är så himla intressant!

* Vem blir sockerberoende? Det är ju vissa som har en ökad känslighet?
- Forskarna har sagt att beroende är en förvärvad sjukdom, dvs man har det genetiskt med sig från födseln, men man ärver inte vad man blir beroende av.

* Du säger att det beror på ens biokemi om man blir sockerberoende eller inte. Vad är biokemi? Vad är fel på den om man blir beroende?
- Alla människor och djur har belöningscentrum som är till för överlevnad, om du är hungrig och får mat så blir det en behaglig känsla, då utsöndras dopamin. Det som händer när vi blir beroende det är att den här personen får den här duschen av fel grej. Felsignal i belöningscentrat. När man får den här enorma frisättningen av dopamin så kommer man vilja göra om det här för det slår alla andra stimuli. Vi tror vi äter för att det är gott men i själva verket är det effekten vi vill ha. Effekten kan finnas i några år, men i takt med att vi frisätter så mycket signalsubstanser så mattas effekten av och vi måste ta mer av ämnet för att få samma effekt. Och sedan blir det en massa negativa effekter tex närignsämnesbrist och man börjar må dåligt, då tar man återigen mer. En evig jakt på att må bra, det som händer är att man ofta provar nästa drog, vilket ofta är nikotin och sedan alkohol. En drog leder till att man lättare tar till nästa drog.

Biokemin i hjärnan är lika individuell som våra fingerbetryck, två personer med beroendeläggning så kan en gilla choklad och en spel, vi väljer den drog som ger högst belöning och det är individuellt. Vi är dåliga på att se det här sambandet i Sverige, dåliga på att se att man kan ha flera utlopp, gå från ett beroende till ett annat.

Vi tror alltid att man måste ha haft en taskig barndom men det är en myt. Det handlar om en genetisk känslighet som samverkar med saker som händer i livet. Vi är väldigt skickliga på att hitta på anledningar att äta, i dag äter jag för att det regnar och idag äter jag för att det rä soligt.

* Vad är det som är så farligt med socker?
- Det är exakt samma effekt i belöningssystemet som andra sker,  men man får starkare effekt med heroin tex. Man har sett i USA att den drog som ökat mest bland unga är tabletter som liknar heroin, alltså medicin som innehåller opiater. Och i USA har de ofta fått mycket socker som barn. Treo comp, många människor knaprar ju det idag.

* Borde man inte ge godis till barn, inte ens lördagsgodis?
- Det bästa vore om man kunde dröja debuten till efter 20 år, hjärnan inte färdigutveckad förrän efter 20, men det funkar ju inte. Förbud funkar inte på oss människor, bättre att man försöker få det att låta mer attraktivt med nyttig mat. Vi kopplar så mycket positivt med godis. Läsk tycker jag är det farligaste, vore bra om barn bara drack två ggr per år. När det gäller godis är det ju inte farligt att äta lite, lördagsgodis kan ju vara tre godisbitar och en leksaksbil.

* Hur vet jag om jag är en sådan som kan bli sockerberoende? Vad ska jag hålla utkik efter?
- Om du ljuger gömmer och smyger med vad du äter då ligger du risigt till. Då bör du på allvar se över dina vanor.

* Hur blir man fri från sockerberoende?
- Kunskap! Det är det viktigaste som finns. Jag föreläser om hjärnan och beroendeutveckling. Hjärnan är ett eget universum, den är magisk. Man vill inte förstöra den. Skit i att analysera varför, det handlar om att släcka elden och gå vidare. Hur stärker du kroppen, hur motstår du sockersug, hur stärker du hjärnan. Jobbar extremt konkret. Vad kan du göra när du får sockersug? Vad kan du göra när någon bjuder på fika på jobbet?

* Ja, vad kan jag göra...?
- Det där är väldigt individuellt, men det handlar ofta om att stoppa upp några sekunder och tänka, hinna tänka vill jag verkligen ha det här. Om någon tar fram bullar på jobbmötet kan man säga att man ska gå på toaletten, gå iväg och tänk efter. Om tåget är försenat och man vill gå till kiosken och köpa godis kan man ta upp telefonen och ringa till någon istället. Och så måste man lära sig att tänka att min hälsa är viktigare än vad andra människor vill. Det kan ju vara jobbigt om man är hemma hos faster Asta som har bakat och som blir ledsen när man inte vill äta hennes kakor.

* Så att sluta äta socker är bara en liten del av behandlingen?
- Att sluta äta socker är bara en procent. Att ta bort drogen är ingen lösning. Folk kommer hit och säger bara du ger mig en matplan så blir det bra. Så funkar det inte alls. Då hittar du bara en annan drog. Måste lära sig hur hjärnan och kroppen fungerar.

* Måste man avstå från allt socker? Går det?
- Det finns ju socker i grönsaker. Men man ska inte äta tillsatt socker, det gäller även honung. Finns en växt som heter Stevia som man kan beställa på nätet som man kan använda som sötningsmedel.

* Hur ska man äta om man är sockerberoende?
- Extremt försiktig med kolhydrater. Det man ska ta bort helt är bröd och pasta, värsta triggern för sockerberoende. Vet inte riktigt varför, men det är något med mjölet. Ris och quinoa går mycket bättre. Öka på proteinet, de innehåller aminosyror som behövs för signalsubstanserna i hjärnan. Måste våga ta fett, hjärnan består av 60-70 procent fett. Hjärnan måste vara nöjd annars får du sockersug. Äkta smör, kallpressade oljor, helst ska man inte hetta upp. Man ska äta som en blandning mellan LCHF och GI. Ingen monosodiumglutamat. Inga konstgjorda sötningsmedel. Ren naturlig mat.

* Får man äta frukt?
- En del av mina patienter kan inte äta frukt. Jag kan inte äta äpple, blir jättehungrig när jag äter äpple. Men det är individuellt.

Under sex månder ska man äta en basmatsplan, väldigt strikt eftersom man har inte känslan för det här vad man tål och inte tål. Men efter ett par månader kan du lägga till saker och testa sig fram, vad kan jag äta utan att få sockersug?

Undvik frukt som mellanmål, det funkar inte för sockerberoende. Triggar oss. Ät frukt tillsammans med mat.

Men alla människor får återfall. Det här är en sjukdom, precis som MS eller något annat. Ingen skulle ju anklaga en MS-sjuk för att få skov. Det gäller att bygga upp självkänslan så man inte blir helt förtvivlad när man får ett återfall.

* Tar man sockerberoende på allvar idag, på samma sätt som andra beroenden?
- Nej. Man påstår att det inte är bevisat forskningsmässigt, men det är det. Forskat på det i 40 år och flera nya bra forsknignar. En forskare sa man kan inte bli beroende av socker det är natrurligt ämne. Jättedumt! Var kommer nikotin från, var kommer kokain från. Han måste ha fått hjärnsläpp.

* Men är det inte så att det är så provocerande att säga att socker är farligt eftersom vi bygger så mycket av vår gemenskap på socker, man träffas och fikar. Man äter efterrätt efter en trevlig middag med familjen eller vänner...?
- Jo, men fram till 1990 satt vi och rökte tillsammans, och det tycker vi är helt konstigt nu. Vi har inte förstått hu rfrlgit socker är. Precis som tobaksindustrin så finns det grupper som gör allt för att man inte ska tror på det.

* Har du själv varit sockerberoende?
- Jajamen. Det var så jag lärde mig det här. Jag åkte till USA och fick hjälp. Jag åker tillbaka ofta och lär mig av folk som kan det här. Jag är även nykter alkoholist och varit rökare.

 

Kommentarer - 0 St


← Namn

← E-postadress (publiceras ej)

← URL/Bloggadress

Kommentar:


         Kom ihåg mig?